Opinia Nationala – interviu cu Amalia Duca – Antreprenor SMART

Antreprenori SMART – Amalia DUCA

TERRAGIS PRO SRL

In cadrul Etapei a II-a a ProiectuluiAntreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” in perioada martie-iunie 2019 au fost infiintate 33 de START-UP-uri, iar dupa semnarea Contractelor de Subventie majoritatea a primit primele transe de finantare.

Asociatia ”Societatea Nationala Spiru Haret pentru Educatie, Stiinta si Cultura”, in calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, a incheiat in luna iulie, etapa de infiintare de firme din cadrul subactivitatii SA 5.1 Infiintare firme, acordare subventii si monitorizarea implementarii planurilor de afaceri.

In Regiunea Sud- Muntenia, au debutat in afaceri, cu activitati specifice domeniului ales, 33 START UP-uri, beneficiare ale ajutorului de minimis.

Continuam seria interviurilor, inceputa in luna iunie, in ziarul Opinia Nationala, prin care ne dorim sa-i cunoasteti atat pe Antreprenorii SMART, cat si firmele infiintate de catre acestia in cadrul Proiectului.

Amalia Duca a absolvit Facultatea de Geografie, si apoi a continuat specializarea in domeniu, punand in practica cunostintele acumulate lucrand in domeniul topografic. Experienta in topografie/cartografie, pasiunea pentru munca depusa si faptul ca mereu a fost conectata la noutatile aparute in domeniu, au determinat-o sa-si doreasca propria afacere. Prin Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes”, a avut posibilitatea de a-si infiinta propria firma de topografie, intrand astfel in antreprenoriat. A infiintat firma TERRAGIS PRO SRL– cu domeniul principal de activitate Cod CAEN 7112- Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.

Doamna Duca (contact@terragispro.in) ne-a povestit despre experienta acumulata in ultima perioada, de cand a devenit antreprenor, dar si despre etapele parcurse de dumneaei in cadrul Proiectului, prin acest interviu dorindu-si sa-i incurajeze pe viitorii antreprenori sa acceseze fonduri europene:

Ce este un antreprenor in viziunea dumneavoastra? Ce calitati considerati ca trebuie sa aiba?

Antreprenorul este cel care se dedica unei idei de afaceri, si cu perseverenta, munca si incredere in fortele proprii, actioneaza astfel incat sa dea viata ideii si sa aiba succes. Ca si calitati, un antreprenor trebuie sa fie o persoana deschisa la schimbare, mereu conectata la prezent, increzatoare si cu dorinta de munca.

In ce context ati auzit de Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” si cum considerati ca a fost experienta dumneavoastra in cadrul Proiectului? Vi s-a parut complicat sa aplicati pentru Competitia Planurilor de Afaceri desfasurata in cadrul Proiectului?

Despre Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” am aflat de intamplator, in urma unei discutii cu niste prieteni, tot antreprenori si ei.
Inca de la inceput am avut suportul intregii echipe a Proiectului, incepand cu partea de organizare, apoi contactul cu Expertii Formatori, care pe intreaga perioada de desfasurare a Cursurilor de Competente Antreprenoriale au reusit sa ma faca sa inteleg in ce consta si ce implica antreprenoriatul. Toata aceasta experienta m-a facut sa inteleg si sa reusesc sa-mi proiectez propria afacere, astfel incat am putut realiza planul de afaceri cu care am castigat Competitia Planurilor de Afaceri. Asa cum m-am obisnuit in cadrul acestui Proiect, etapele urmatoare le-am parcurs fara nici un fel de obstacole, finalizind cu infiintarea firmei, semnarea contractului de subventie si obtinerea primei transe de finantare.

Ce v-a determinat sa deveniti antreprenor?

Domeniul ales pentru infiintarea firmei, este un domeniu in care am acumulat experienta de-a lungul timpului ca angajat, acest lucru m-a determinat sa prind curaj, insuflandu-mi convingerea ca pot dezvolta si sustine aceasta afacere.

Ce inseamna pentru dumneavoastra succesul in afaceri?

Succesul in afaceri este atunci cand calitatea muncii prestate este apreciata si ceruta de catre clienti. Faptul ca acestia ne recomanda mai departe reprezinta un vis implinit pentru mine.

Ce inseamna pentru dumneavoastra succesul in afaceri?

Succesul in afaceri este atunci cand ajungi sa faci “antreprenoriat in serie”- cand dezvolti mai multe business-uri in mai mult de trei domenii si cand iti asiguri un exit de success din business – momentul cand reusesti sa-ti materializezi investitia, incasand o suma importanta de bani si ai satisfactia unei tranzactii catre un jucator mult mai mare.

 

Au existat probleme care v-au intarziat infiintarea firmei?

Nu am intampinat nici un fel de probleme sau obstacole nici la infiintarea firmei, nici la obtinerea avizelor speciale de functionare.

Ce planuri de viitor aveti ca antreprenor? Cum vedeti afacerea dumneavoastra peste doi ani?

Fiind o firma de topografie/ cartografie, avem o paleta larga de posibilitati lucrative in acest domeniu. Cu o echipa bine formata o sa putem realiza cat mai multe lucrari, toate acestea contribuind la dezvoltarea firmei.
Peste doi ani mi-am propus ca aceasta afacere sa evolueze si in alte domenii din acelasi registru, iar daca va fi cazul voi accesa alte fonduri europene pentru a realiza acestui lucru.

Toate datele firmelor infiintate in cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” si anume: denumire firma, adresa sediu social, adresa punct de lucru, domeniu de activitate, adresa de e-mail, website vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informatii noi despre acestea. Alte informatii importante si anunturi despre Proiect pot fi gasite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/.

Firmele infiintate prin Proiect si produsele/serviciile acestora vor fi sustinute si promovate pe piata locala si nationala in cadrul Evenimentelor de sustinere si promovare a START-UP-urilor in Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de sustinere si promovare intreprinderi.

Mult succes Antreprenorilor SMART!

Articol publicat in Opinia Nationala nr. 879/1 octombrie 2019, pag. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *