Opinia Nationala – interviu cu Adrian Lixandroiu – Antreprenor SMART

Antreprenori SMART – Adrian LIXANDROIU – MAGIC VR SRL

In cadrul Etapei a II-a a Proiectului “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambitiosi, Motivati, de Succes” in perioada martie-iunie 2019 au fost infiintate 33 de START-UP-uri, iar dupa semnarea Contractelor de Subventie majoritatea a primit primele transe de finantare.

Asociatia ”Societatea Nationala Spiru Haret pentru Educatie, Stiinta si Cultura”, in calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, a incheiat in luna iulie, etapa de infiintare de firme din cadrul subactivitatii SA 5.1 Infiintare firme, acordare subventii si monitorizarea implementarii planurilor de afaceri.

In Regiunea Sud- Muntenia, au debutat in afaceri, cu activitati specifice domeniului ales, 33 START UP-uri, beneficiare ale ajutorului de minimis.

Continuăm seria interviurilor din ziarul Opinia Națională, prin care ne dorim să facem cunoscute atât domeniile de activitate în care activează firmele înființate în cadrul Proiectului, cât și informații despre Antreprenorii SMART, avandu-l ca invitat pe Adrian Lixandroiu.

Firma noastră are ca domeniu principal de activitate realizarea de software la comandă, în special software în realitate virtuală. Dezvoltăm soft atât pentru sisteme de operare mobile (Android, IOS) cât și pentru sistemele de operare clasice (Windows, Linux).

Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?

Un antreprenor este o persoană care s-a hotărât să-și transforme visul sau ideea de afaceri în realitate. Principalele calități ale unui antreprenor ar trebui să fie determinarea, organizarea și comunicarea. Foarte important, pentru orice antreprenor, mai este pachetul de cunoștințe necesare domeniului în care dorește să își deschidă afacerea.

În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?

Ca student al Facultății Spiru Haret Câmpulung am fost informat de către cadrele didactice despre desfășurarea Proiectul “Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambițioși, Motivați, de Succes”.

Experiența în cadrul Proiectului a fost mai bună decât mă așteptam, datorită experților formatori și consultanți de la care am avut multe de învățat și cu ajutorul cărora am putut cizela detaliile afacerii și întocmi un plan de afaceri de succes.

Nu mi sa părut complicat să aplic pentru Competiția Planurilor de Afaceri, dimpotrivă, cred că este o etapă esențială, înainte de începerea oricărei afaceri, ca planul tău să fie confirmat și de către o echipă de experți care se pot detașa emoțional de ideea ta și pot privi obiectiv șansele de reușită ale acesteia.

Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?

Să fiu antreprenor este o dorință mai veche de a mea. Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a crea o companie care să evolueze în timp.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?

Succesul în afaceri, din punctul meu de vedere, reprezintă îndeplinirea obiectivelor propuse și dezvoltarea sustenabilă în timp a afacerii. De asemenea, o companie de succes trebuie să fie inovatoare și să se poată adapta condițiilor schimbătoare ale mediului de afaceri.

Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?

Probleme nu am avut, deși birocrația din România este prea mare.

Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?

Plănuiesc să îmi extind aria de cunoștințe și să adaptez businessul pentru a răspunde nevoilor și din alte domenii. Un domeniu, care la prima vedere nu pare apropiat dar eu cred că se poate crea o conexiune interesantă, este agricultura. O agricultură modernă, eficientă și tehnologizată este direcția în care ar trebui să se îndrepte România și unii antreprenori au înțeles deja acest lucru. În următorii ani vreau să scoatem pe piață produse proprii, inovatoare, fără nevoia de comenzi specifice de la clienți.

Ce surse de învăţare utilizaţi pentru dezvoltarea dumneavoastră personală și profesională?

Urmăresc constat site-urile de profil din domeniile care prezintă interes pentru mine, atât din țară cât și din străinătate. O sursă foarte importantă de învățare găsim în alți oameni și încerc cu fiecare ocazie să caut persoane cu care pot colabora și dezbate idei.

Cum ați adaptat afacerea în această perioadă?

Datorită specificului afacerii nu am fost afectați în mod direct de măsurile impuse pe perioada stării de urgență. Chiar am profitat de această ocazie și am căutat soluții software de muncă la distanță, atât pentru noi cât și pentru clienții noștri.

Ce recomandați viitorilor antreprenori?

Recomand tuturor celor care vor să își înceapă o afacere să încerce, să nu le fie frică de eșec. Satisfacția pe care o ai când reușești să clădești o companie este greu de egalat. Surse de finanțare și oameni capabili să te ajute se găsesc, trebuie doar să vrei cu adevărat să te dedici afacerii tale.

Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/.  

Firmele infiintate prin Proiect si produsele/serviciile acestora vor fi sustinute si promovate pe piata locala si nationala in cadrul Evenimentelor de sustinere si promovare a START-UP-urilor in Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de sustinere si promovare intreprinderi.

Mult succes Antreprenorilor SMART!

Articol publicat in Opinia Nationala nr. 927/15 septembrie 2020, pag. 3.

Expert PR, Cristina Irina DOBROTĂ

Telefon: 021.312.23.01 • E-mail: prantreprenorismart@gmail.com
http://antreprenorismart.ro/
http://portal.antreprenorismart.ro/
https://www.facebook.com/antreprenorismart
https://www.linkedin.com/company/antreprenori-smart/
https://www.youtube.com/channel/UC7QNzTWmKKti8Lf6hDucVqA


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *