Exercitiul financiar diferit de anul calendaristic

Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de obicei, coincide cu anul calendaristic. Durata unui exercitiu financiar este de 12 luni.

Insa, exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru:

  • sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate;
  • persoanele juridice cu sediul in Romania.

Persoanele nou infiintate, pot alege un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de la data infiintarii acestora, cu respectarea urmatoarelor obligatii:

  • sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finatelor Publice;
  • sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului ales. Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.

Exceptie face cazul in care persoana juridica straina sau societatea mama straina isi schimba data de raportare ori au loc operatiuni de reorganizare, potrivit legii, data aleasa pentru intocmirea situatiilor financiare nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul.

Pentru entitatiile nou infiintate, exercitiul financiar incepe la data infiintarii.

Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa.

Pentru mai multe detalii accesati: https://www.contzilla.ro/exercitiul-financiar-diferit-de-anul-calendaristic/

Pentru componentele situatiilor financiare anuale, vizitati: https://www.contabilidinbucuresti.ro/pregatirea-situatiilor-financiare-anuale

Si https://lege5.ro/Gratuit/gezdinzqgu/situatii-financiare-lege-82-1991?dp=gqydmmbtgyytk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *