Contractul de creditare societate comerciala

In activitatea de zi cu zi, multe firme, chiar si cele profitabile, se pot afla in situatia unui deficit temporar de lichiditati. Una dintre solutiile la care se poate recurge este creditarea firmei de catre asociati. Astfel, asociatii pot sa puna temporar la dispozitia firmei anumite sume de bani, in baza unui contract de creditare.

Contractul de creditare firma, prevederi legale, dobanda la creditare, monografie si restrictii

Contractul de creditare societate este practic un contract de imprumut, reglementat de codul de procedura civila.

Dobanda – exista obligatia de mentionare a dobanzii?

In obiectul contractului va fi stabilit daca suma imprumutata va fi rambursata cu dobanda sau nu. Dobanda in astfel de contract este optionala si ramane la latitudinea persoanei care acorda imprumutul.

Acest lucru este mentionat la art. 2.164 din Codul de procedura civila care arata ca:

„ Articolul 2.164 Restituirea împrumutului:

(1) În lipsa unei stipulații contrare, împrumutatul este ținut să restituie aceeași cantitate și calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creșterea sau scăderea prețului acestora.

(2) În cazul în care împrumutul poartă asupra unei sume de bani, împrumutatul nu este ținut să înapoieze decât suma nominală primită, oricare ar fi variația valorii acesteia, dacă părțile nu au convenit altfel. „

Asadar, din modul in care este formulat acest articol de lege deducem ca dobanda nu este obligatorie.

Sursa: https://www.contzilla.ro/contractul-de-creditare-societate-prevederi-legale-dobanda-la-creditare-monografie-si-restrictii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *