Ce inseamna crowdfunding?

Termenul provine din asocierea crowd (multime) si funding (finantare) si reprezinta un proces prin care se urmareste colectarea de resurse financiare de la diverse persoane – parteneri, investitori, cunostiinte, etc.

Practic, daca ai o idee de afacere sau ai deja o afacere care are nevoie de finantare pentru a creste la alt nivel, prin intermediul unei platforme de crowdfunding, poti sa obtii capitalul de care ai nevoie. In general, se obtin sume mici, de la un numar mare de investitori si de obicei se face acest lucru prin intermediul platformelor online.

Exista si in Romania mai multe astfel de platforme de finantare, cum ar fi de exemplu Startarium. Exista platforme de crowdfunding axate pe anumite domenii – ex. proiecte sociale, educative, etc.

Ce deosebeste o platforma de crowdfunding de o schema clasica de finantare (finantare bancara) este ca nu trebuie (neapart) sa prezinti un plan de afaceri, sa sondezi piata si sa prezinti apoi ideile unui numar restrans de persoane. Practic ideile tale pe aceasta platforma devin publice, expuse unui numar mare de investitori care ar putea de exemplu in schimbul unei sume mici investite sa iti solicite un produs pe care urmeaza sa il realizezi pe acel plan.

Exista mai multe tipuri de platforme de crowdfunding din punct de vedere a ceea ce asteapta investititorii :

  • platforme de donatie – care au de regula un scop social, umanitar,
  • platforme in care investitorii urmaresc obtinerea de participatii in schimbul finantatii si
  • platforme in care investitorii urmaresc alte tipuri de recompense exceptand participatiile- cum ar fi de exemplu produse sau servicii gratuite rezultate din zctivitatea firmei sustinute.

Sursa: https://www.contzilla.ro/ce-inseamna-crowdfunding/

Citeste si aici https://financer.com/ro/credit/credite-persoane-juridice/totul-despre-crowdfunding/

Vezi o lista cu platforme de CROWDFUNDING din Romania aici: https://laurentiumihai.ro/crowdfunding-din-romania/ si aici: https://www.startarium.ro/crowdfunding

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *